Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

 

Α. ΠΡΟΣΕΥΛΕΥΣΗ ? ΠΑΡΑΜΟΝΗ ? ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

1. Οι μαθητές υποχρεούνται εκ του νόμου σε έγκαιρη προσέλευση ώστε να παρευρίσκονται στις 8:15 στην πρωινή συγκέντρωση (προσευχή ? ανακοινώσεις), άλλως θα παραμένουν εκτός σχολείου έως την ενάτη πρωινή (9:00).
2. Μαθητής που προσέρχεται στο μάθημα μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα θεωρείται απών και του καταχωρίζεται απουσία.
3. Απαγορεύεται αυστηρά για λόγους ασφαλείας η έξοδος μαθητών από το προαύλιο του Σχολείου κατά την διάρκεια των μαθημάτων χωρίς την άδεια του Διευθυντή.

Β. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Η θέση κάθε μαθητή στην αίθουσα διδασκαλίας ορίζεται από τον υπεύθυνο καθηγητή κατά το σχετικό διάγραμμα (πλάνο).
2. Οι μαθητές προσέρχονται στο μάθημα εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα (βιβλία, τετράδια, στυλό, όργανα) και διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους με σεβασμό στον καθηγητή, τους συμμαθητές και τον ίδιο τους τον εαυτό. Συμμετέχουν στην μαθησιακή διαδικασία προάγοντας την εξέλιξη του μαθήματος.
3. Κάθε παραβατική συμπεριφορά που παρεμποδίζει και ανατρέπει την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος, επισύρει κυρώσεις από τον διδάσκοντα, τον Διευθυντή ή τον Σύλλογο των Καθηγητών (ΠΔ 104/79).
4. Στη διάρκεια του μαθήματος δεν επιτρέπεται η έξοδος των μαθητών από την αίθουσα παρά μόνο με άδεια του διδάσκοντος.
5. Απαγορεύεται η απουσία σε ενδιάμεση ώρα διδασκαλίας χωρίς την άδεια του Διευθυντή. Κάθε τέτοια απουσία είναι αδικαιολόγητη.
6. Απαγορεύεται η μεταφορά και κατανάλωση τροφών ή ποτών κάθε είδους στις αίθουσες διδασκαλίας.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

1. Στα διαλείμματα οι μαθητές βγαίνουν από τις αίθουσες, κατευθύνονται στο προαύλιο και οι αίθουσες κλειδώνονται. Οι μαθητές συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των εφημερευόντων καθηγητών.
2. Απαγορεύεται η πρόσκληση, είσοδος και παραμονή εξωσχολικών στο χώρο (εσωτερικό και προαύλιο) του Σχολείου για λόγους ασφαλείας. Η συνάντηση και συναναστροφή μαθητή με εξωσχολικούς αποτελεί σοβαρό παράπτωμα και τιμωρείται αυστηρά (ΠΚ 330, ΠΚ 334 §1-3).
3. Οι μαθητές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί προς όσους μοιράζουν έντυπο υλικό ποικίλης φύσης στο χώρο έξω από το σχολείο (ΠΚ 330, ΠΚ 334 §1-3).
4. Οι μαθητές οφείλουν να είναι ευγενείς και κόσμιοι τόσο προς τους καθηγητές όσο και προς τους συμμαθητές τους. Απαγορεύεται κάθε είδους εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς (ύβρεις, χυδαιότητα, χειροδικία, αυτοδικία κ.λ.π) ή άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας.
5. Οι μαθητές όχι μόνο δεν προκαλούν φθορές στο σχολείο (τοίχοι , πόρτες, καρέκλες, θρανία και λοιπό σχολικό υλικό) αλλά φροντίζουν να βρίσκονται όλα σε καλή κατάσταση. Οι υπαίτιοι φθορών επιβαρύνονται οικονομικά (με την αποκατάστασή τους) αλλά και πειθαρχικά.

Δ. ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1. Οι μαθητές απαγορεύεται ρητώς να φέρουν και να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, MP3, MP4, iPod κ.λ.π. καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου συμπεριλαμβανομένων των εορτών και των εκδηλώσεων. (Γ2/132328/7-12-2006 ΥΠΕΠΘ). Κάθε παρέκκλιση συνιστά αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
2. Το κάπνισμα απαγορεύεται ρητά εκ του νόμου σε κάθε δημόσιο χώρο, πόσο μάλλον στο σχολικό χώρο και στις σχολικές εκδηλώσεις.

Ε. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

1. Οι μαθητές οφείλουν να έχουν ευπρεπή εικόνα σύμφωνα με την μαθητική ιδιότητα, το σχολικό περιβάλλον και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

ΣΤ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

1. Το βιβλίο ύλης και το απουσιολόγιο είναι δημόσια έγγραφα. Οι απουσιολόγοι τα παραλαμβάνουν από το Γραφείο, καταχωρίζουν ανελλιπώς τις απουσίες και το επιστρέφουν στο Γραφείο μετά το πέρας των μαθημάτων υπογραμμένα από τους διδάσκοντες.
2. Η παραποίηση των αναγραφομένων στοιχείων, η μεροληπτική καταχώριση των απουσιών, η απώλεια ή η καταστροφή των εγγράφων αποτελεί σοβαρότατο παράπτωμα το οποίο αντιμετωπίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων με αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις.

Ζ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1. Οι μαθητές υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις που διοργανώνει το Σχολείο, ακολουθώντας το πρόγραμμα και δείχνοντας σεβασμό και προσοχή κατά την διεξαγωγή κάθε εκδήλωσης.
2. Κατά την μετακίνηση των μαθητών εκτός του σχολικού χώρου κατά την υλοποίηση διδακτικών επισκέψεων και εκδρομών, οι μαθητές οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των καθηγητών ? συνοδών, να μη απομακρύνονται από την ομάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους. Μαθητής που δημιουργεί προβλήματα ενδέχεται να υποχρεωθεί σε διακοπή της συμμετοχής του με ενδεχόμενη επιβολή πειθαρχικής κύρωσης.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Χαρίκλεια Ποντίκα
Μαθηματικός ΠΕ03

Πρόσθετες πληροφορίες